Projektne aktivnosti
Aktivnosti u sklopu projekta "Samostalan život osoba s invaliditetom uz pomoć osobnih asistenata"

Edukaciju smo započeli u četvrtak 14.11.2019 godine u prostorijama Društva Doro na adresi Sisak, Braće Perković 10. Predavač je bila Maria Tomić Preiner, diplomirana psihologinja i socijalna radnica ima višegodišnje iskustvo u vođenju radionica, predavanja i treninga iz različitih područja psihologije. 

edukacija1

Osim navedenog skroz savjetodavni rad i provedbu radionica za osobni rast i razvoj radila je s različitim skupinama korisnika: djecom, mladima, roditeljima, samohrani roditelji. Osobno se specijalizirala za rad s osobama as invaliditetom (s različitom vrstom i stupnjem invaliditeta). Upravo u ovom području ima najaviše iskustva.

edukacija2  edukacija3

Edukacija za asistenata sastojala od četiri dijela kroz koju se usvajaju znanja i vještina za kvalitetno pomaganje osobama s invaliditetom s ciljem njihovog uključivanja u lokalnu zajednicu. U sklopu edukacije obradili smo tri područja:

  1. Tematska cjelina o specifičnim tipovima invaliditeta- dvije radionice. Na predavanju su polaznici upoznati sa specifičnostima pojedine vrste invaliditeta kao i kako ista mogu utjecati na njihovu radnu učinkovitost. Naučili su kako najkvalitetnije pomoći osobama s različitom vrstom invaliditeta. Također je dio predavanja bio usmjeren i na to koju vrstu posla možemo ponuditi osobama s različitim vrstom i stupnjem invaliditeta, te na koji način možemo povećati njihovu motivaciju za što produktivniji život. Za polaznike se napravila i simulacija invaliditeta kako bi iz osobnog iskustva shvatili koje su to poteškoće s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću. Metode rada: teorijsko izlaganje u kombinaciji s iskustvenim učenjem.
  2. Tematska cjelina o komunikaciji s osobama s invaliditetom- Na radionici su polaznici usvojili ključna komunikacijska znanja koja su važna za kvalitetnu komunikaciju s osobama s invaliditetom, naučili su osnovni bon ton, te osvijestili pogreške koje možda u komunikaciji s osobama s invaliditetom najčešće rade, kao i kako iste mogu najlakše ukloniti. Isto tako razvili su komunikacijske vještine za rad s povučenim, nemotiviranim, depresivnim i dugotrajno nezaposlenim osobama s invaliditetom. Savladavajući navedene tehnike polaznici nakon radionica mogu lakše motivirati osobe s invaliditetom za aktivno traženje posla. Metode rada: teorijsko izlaganje u kombinaciji s iskustvenim učenjem.
  3. Tematska cjelina o istinama i zabludama koje najčešće ljudi imaju o osobama s invaliditetom- u ovom dijelu osvijestili smo zašto se javljaju te predrasude i što stoji iza njih. Također polaznici su mogli postavljati pitanja voditeljici vezano uz temu edukacije. Osim toga dotaknuli smo se i teme što je, a što nije zadatak osobnih asistenata kao i na koji način se mogu postaviti u pojedinim specifičnim situacijama u kojima se mogu zateći.

 

Pin It
Društvo DORO koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.